Sæsonens første matjessild er landet i Skagen Havn

Sæsonens første matjessild er landet i Skagen Havn

30. maj 2016

Sæsonens første matjessild blev i weekenden landet i Skagen Havn af fartøjerne GG 764 Astrid, HG 62 Beinur samt HG 265 Asbjørn.

Lørdag landede sæsonens første matjessild i Skagen Havn. Det svenske fartøj GG 764 Astrid landede 226 tons matjessild til producenten Werner Larsson Fiskeeksport A/S. Også Skagerak Pelagic A/S fik lørdag 400 tons matjessild fra de danske fartøjer HG 62 Beinur og HG 265 Asbjørn:

-   Sildene er meget fede her tidligt på sæsonen, hvilket er atypisk. Det er 14 dage tidligere end sidste år, så de sild, vi ser nu, er rigtig fine til matjessild, siger Peter Kongerslev, adm. direktør i Skagerak Pelagic A/S.

Både søndag og mandag blev der landet yderligere 400 og 340 tons matjessild til de to producenter, så sæsonen er nu skudt i gang for matjessildene, som primært sælges til Holland, hvor det er en specialitet. Skagen Havn er den eneste havn i Danmark, hvor der bliver landet matjessild og som har en aktiv matjessildeauktion, fordi de rigtige producenter her er til stede.

Matjessild har et særligt højt fedtindhold og er lidt mindre og buttede end den normale sild til filetering. Der er store kvalitetskrav til matjessilden, som kun fanges med not og ikke med trawl for at give fisken en skånsom behandling, ligesom landingerne er væsentlig mindre. Alt efter kvaliteten giver det en højere pris på silden. Matjessæsonen er travl og forholdsvis kort. Sæsonen starter omkring 1. juni og flader normalt ud igen fire – fem uger senere.

Werner Larsson Fiskeeksport A/S forventer, at behovet for matjessild ligger cirka på niveau med sidste år, men faktorer som kvalitet, pris samt vejret i Holland, spiller ind på efterspørgslen. Særligt den første måned er salget stort i Holland, hvor de på deres flagdag fejrer landingen af de første matjessild, som er en nationalret.   

-   Vi samarbejder med to svenske og en dansk båd, som vi køber direkte fra. Dækker det ikke vores behov køber vi også via auktionen. Vi sorterer sildene i forskellige størrelser og afskærer enten hovedet eller tager gællerne ud, så salten kan trænge ind i fisken. Derefter går de via vores hollandske opkøbere til både butikker og specialforretninger i Holland, men også Tyskland og Belgien, forklarer Werner Larsson, direktør Werner Larsson Fiskeeksport A/S.

En del af matjessildene bliver solgt direkte til producenterne, og andre landes over Skagen Fiskeauktion, hvor hollandske opkøbere køber silden i samarbejde med de lokale producenter. Sidste år blev der landet cirka 6000 tons matjessild via auktionen.

Skagen Havn er en aktiv erhvervshavn med fiskeri, fiskeindustri, værft og servicevirksomheder i en hovedrolle. Aktiviteter knyttet til fiskeriet er kerneområdet, der også skaber omsætning.


Administration

Telefon: +45 98 44 69 11
Fax: +45 98 44 54 45
E-mail: sh@skagenhavn.dk

Adresse

Havnevagtvej 30
9990 Skagen
Danmark

Havnevagten

Døgnvagt telefon:  
+45 98 44 13 46

E-mail: hv@skagenhavn.dk