Fangst af jomfruhummer fordoblet i Skagen Havn

Fangst af jomfruhummer fordoblet i Skagen Havn

14. juni 2016

Der er landet dobbelt så mange jomfruhummere i Skagen Havn i årets første fem måneder sammenlignet med sidste år og til en højere værdi. Også på landsplan er fangsten af jomfruhummer steget væsentligt.

Forårssæsonen for jomfruhummer har været væsentlig bedre end sidste år. I Skagen Havn har den været dobbelt så god i årets første fem måneder.

Skagen Havn er Danmarks største fiskerihavn, og det gælder også på landinger af jomfruhummer. Fra januar til maj i år blev der landet 502.539 kg jomfruhummer i Skagen Havn, som er en stigning på 118 procent fra 230.965 kg i den samme periode sidste år. På landsplan blev der i årets første fem måneder landet 1.387.524 kg mod 843.571 kg jomfruhummere i samme periode sidste år. Tallene stammer fra et træk fra NaturErhvervstyrelsens afregningsregister.

I januar 2016 blev mindstemålet for jomfruhummer i Kattegat og Skagerrak nedjusteret fra 13 centimeter til 10,5 centimeter, men det er kun en del af forklaringen på den gode sæson, siger Carl Jesper Hermansen, formand for Skagen Fiskeriforening:

-   De mindre hummere udgør kun omkring 15 – 20 procent af de fangede jomfruhummere. Den væsentligste årsag er, at vi bare har set flere hummere i år. Hummerne graver sig ned og kommer kun frem en gang i mellem. Der er mange ukendte faktorer i dette, men den milde vinter og megen Østenvind kan være med til at forklare, at vi har set væsentlig flere hummere i år end sidste forår, som var et usædvanligt dårligt år.

Hos Skagen Havn mærker man tydeligt opgangen i hummerfangsten og glæder sig over den positive udvikling.

-   Vi ser meget positivt på fremgangen inden for dette højværdi konsum-område, som vi har et strategisk fokus på at øge fremadrettet ved at få flere landinger og på sigt flere opkøbere. Det understøtter vi blandt andet med en havneudvidelse etape 3, der skal give fiskeriet endnu bedre vilkår. Når det går godt for fiskeriet, har det en smittende effekt på de tilknyttede erhverv på havnen, siger Willy B. Hansen, adm. direktør Skagen Havn.

Værdien er steget yderligere
Værdien af de landede jomfruhummer i Skagen er steget endnu mere - hele 142 procent fra 15,6 millioner kroner i foråret 2015 til knap 38 millioner kroner i år.

En del af jomfruhummerne sælges til detailhandlen i Danmark, men hovedparten går til eksport i lande som Italien, Spanien og andre sydlige lande, hvor efterspørgslen er steget, forklarer Carl Jesper Hermansen:

-   De lande, som er gode kunder, er begyndt at efterspørge mere end i de foregående år, hvor finanskrisen og andre forhold satte efterspørgslen ned. Så snart der er hummer på lager, går der blot et par dage, så er de tomme igen.

Skagen Havn er en aktiv erhvervshavn med fiskeri, fiskeindustri, værft og servicevirksomheder i en hovedrolle. Aktiviteter knyttet til fiskeriet er kerneområdet, der også skaber omsætning.


Administration

Telefon: +45 98 44 69 11
Fax: +45 98 44 54 45
E-mail: sh@skagenhavn.dk

Adresse

Havnevagtvej 30
9990 Skagen
Danmark

Havnevagten

Døgnvagt telefon:  
+45 98 44 13 46

E-mail: hv@skagenhavn.dk