Skagen Havn tager medansvar for bæredygtig omstilling

Skagen Havn tager medansvar for bæredygtig omstilling

18. februar 2021

Som en international erhvervshavn og Danmarks største fiskerihavn påtager Skagen Havn sig medansvar for bæredygtig udvikling – og man tager afsæt i havnens egen drift.

Derfor har Skagen Havn udarbejdet en strategi for bæredygtighed og en handlingsplan for, hvordan man vil nå det ambitiøse mål. Havnen starter med at omstille sin egen drift i en bæredygtig retning. Gennem vidensdeling og samarbejde vil man desuden inspirere havnens øvrige virksomheder til at forstærke den grønne omstilling, der allerede er i gang. Endelig vil havnen tiltrække virksomheder og aktiviteter, der kan bidrage positivt til den bæredygtige omstilling.

De danske havne har, som de første i Europa, forpligtet sig som branche til at arbejde med FNs verdensmål og konkrete målsætninger for den grønne omstilling i havnene. Skagen Havn går helhjertet ind i denne indsats, der bl.a. betyder, at havnen har som ambition at være klimaneutral i 2030.

Grøn omstilling, bæredygtighed og FNs verdensmål – det kan hurtigt komme til at lyde lidt frelst og højtravende. Det er meget vigtigt for os, at vores bæredygtighedsstrategi ikke forbliver ved de pæne ord og et stykke papir i skrivebordsskuffen. Derfor har vi formuleret en meget jordnær definition på, hvad vi forstår ved bæredygtighed, og hvordan vi vil arbejde med den,” siger havnedirektør Willy B. Hansen.

For Skagen Havn skal der være balance mellem økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed. Fokus er på bæredygtig infrastruktur, samspil mellem by og havn samt bæredygtig udvikling. Der vil årligt blive udarbejdet en offentlig tilgængelig rapport, der beskriver tiltag og udvikling i forhold til den grønne omstilling.

Skagen Havn er ansvarlig for drift og vedligeholdelse af 6,6 km kaj og 162 ha havneareal, og det er her, bæredygtighedsarbejdet starter. Udskiftning af belysning til LED-lys, med gradvis overgang til elbiler og brug af miljøasfalt er eksempler på tiltag. Dette arbejde er allerede i gang og vil blive forstærket.

Forholdet mellem byen og havnen, den sociale bæredygtighed, er vigtig. By og havn er tæt forbundne, og Skagen Havn ønsker i videst muligt omfang at give offentlig adgang og skabe værdi for lokalsamfundet. Bl.a. ved at åbne for adgang til den ny ydermole og etablere lystfisker-platforme.

Bæredygtig udvikling er nok den sværeste del af strategien at gennemføre, men også den del med det største potentiale. Skagen Havn vil – og har allerede – engageret sig i en række udviklingsprojekter, der styrker den grønne omstilling. Som eksempel kan nævnes Skagen Circle, der handler om at genbruge det proteinholdige procesvand fra fiskeindustrien til at lave biogas, der kan indgå i varmeforsyningen. Et andet eksempel er udbygning af havnens mulighed for at tilbyde landstrøm til skibe. Det vil kunne reducere CO2-udledningen fra havnen med op til 85 pct. samt reducere støj og give renere luft.

Frederikshavn Kommune og Skagen Havn har netop indgået en Klimapartnerskabsaftale, der gensidigt skal styrke samarbejdet om havnens inddragelse i kommunens klimaanliggender og havnens grønne omstilling. Skagen Havn har netop fremsendt sin bæredygtighedsstrategi til ejerne, Frederikshavn Byråd, og du kan se strategien på skagenhavn.dk. Havnen vil fremover være i opsøgende dialog med dens kunder, virksomhederne, for sammen at finde innovative løsninger, der kan styrke den bæredygtige udvikling på Skagen Havn.

Skagen Havn er en aktiv erhvervshavn med fiskeri, fiskeindustri, værft og servicevirksomheder i en hovedrolle. Aktiviteter knyttet til fiskeriet er kerneområdet, der også skaber omsætning.


Administration

Telefon: +45 98 44 69 11
Fax: +45 98 44 54 45
E-mail: sh@skagenhavn.dk

Adresse

Havnevagtvej 30
9990 Skagen
Danmark

Havnevagten

Døgnvagt telefon:  
+45 98 44 13 46

E-mail: hv@skagenhavn.dk